Majoritatea oamenilor resimt un nivel mai crescut de anxietate când vine vorba de vorbitul în public, însă pentru unii acesta poate reprezenta o reală problemă, potrivit studiului citat.
Aproape 5% dintre respondenți nu ar putea vorbi niciodată în public, teama lor atingând cote maxime.
În același timp, unul din patru români vorbește în public doar dacă este obligat să o facă. Cei care reușesc însă să-și învingă teama au probleme atât cu construirea discursului, cât și cu prezentarea acestuia – însă au curajul de a se ridica să spună ceva (16%), iar 37% au emoții atunci când iau cuvântul, potrivit cercetării.
Atunci când se ridică în picioare ca să țină un discurs, aproape 40% dintre cei chestionați simt un gol în stomac, iar o persoană din patru simte că „i s-a golit creierul” și că nu mai are nicio idee. Doar 19% dintre respondenți declară că reușesc să se adune și să prezinte ideile într-un mod fluent.
De cele mai multe ori, teama de a vorbi în public se manifestă prin tremuratul vocii (44% dintre respondenți). Totodată, 26% dintre respondenți menționează imposibilitatea de a stabili și susține contactul vizual cu cei din public. Alți 17% dintre respondenți susțin că își pierd șirul ideilor și se bâlbâie în timpul discursului, în timp ce 14% dintre ei simt că le tremură picioarele și nu știu cum să își miște mâinile.
Teama de a vorbi în public este influențată și de mărimea publicului. Cei mai mulți dintre participanții la sondaj declară că ar resimți emoții în fața unui public mai mare de 10 persoane (63%), iar 13% dintre ei chiar și numai de la două persoane în sus. Doar 24% dintre respondenți declară că vorbitul în public devine o problemă abia de la 100 de persoane în sus.
Majoritatea participanților la sondaj nu cunosc tehnici de control al emoțiilor, utile în cazul situațiilor care implică vorbitul în public (75%). Dintre cei care cunosc câteva tehnici de control al emoțiilor, 32% menționează controlul respirației și controlul pauzelor din vorbire. De asemenea, unii dintre ei au mai indicat controlul mișcărilor în fața publicului (22%) și poziționarea mâinilor (14%).
Sondajul „Care este atitudinea românilor față de vorbitul în public?” a fost realizat la comanda Self Trust Academy, online, în perioada 18 – 21 mai, pe un eșantion de 1.175 de respondenți cu vârsta cuprinsă între 18 și 45 de ani, din mediul urban. Peste 47% dintre respondenți sunt absolvenți de studii superioare, iar peste 21% au finalizat studii de master. Cei mai mulți – aproape o cincime dintre participanții la studiu – lucrează în domeniul comerțului și marketingului, 17% activează în domeniul energiei, resurselor, construcțiilor, imobiliarelor și industriei auto, iar alți 16% au ca domenii de activitate educația, trainingul, consultanța, managementul.